Despre cărţi şi SF cu Eugen Lenghel

 

download

 

Eugen Lenghel este un nume constant al festivalurilor şi publicaţiilor science fiction româneşti.  Scrie constant pe fictiuni.ro, dar şi alte reviste de profil. 

 

De aproape 30 de ani ești pasionat de literatura science fiction și te implici constant în organizarea festivalurilor și publicatiile de profil. Dar abia cum publici prima carte. De ce acum?

E adevărat, prima apropiere de SF a fost acum mai bine de 30 de ani. Urmăream ca orice licean Radiobiblioteca SF, precursoarea „Exploratorilor zilei de mâine”. Am avut privilegiul de a obţine câteva cuvinte de apreciere din partea maestrului Adrian Rogoz şi îndrumarea de a participa la şedinţele Cenaclului Solaris, ceea ce s-a şi întâmplat. La cenaclu am cunoscut pe majoritatea celor care se pot lăuda cu o prezenţa semnificativă în SF-ul contemporan. În acea perioadă am reuşit să public două-trei povestiri, după care din 1993 până  în 2010 m-am retras din ale scrisului.

De ce totuşi am revenit în 2010? Consider că a scrie implică o oarecare responsabilitate. Ca să scrii întâi trebuie să ai ce spune. Probabil ca experienţa pe care o aveam în 1993 nu era suficientă pentru ce aveam în plan. Poate că în 2010 am vrut să mă reîntâlnesc cu singura constantă din adolescenţă – prietenii cu imaginaţie. Şi probabil, văzându-i pe ei la lucru, mi-a revenit pofta de scris.

Aş fi publicat prima carte chiar mai târziu, daca nu erau insistenţele prietenilor. După ce le dau altora spre citire, frazele parcă se rup din mine, nu le mai pot controla, au viaţa lor.

 Un titlu interesant – „9 istorii reutilizate”.  Cum ai ales aceste 9 povești? Există mai multe ce așteaptă să fie publicate?

Am ales câteva povestiri, care mi s-au părut mai deosebite. Prima din ele, un pamflet la adresa unei practici comune dar deloc oneste – aceea a plagiatului, dă şi numele volumului. De ce nouă povestiri? Aşa a rezultat din calcul, pentru a obţine un volum nici prea subţire nici prea gros, cu poveşti pentru fiecare, nu numai SF. Nu vreau să plictisesc cititorii, nu de la primul volum. Mai am şi alte povestiri, dar pasul următor va fi un roman, pornind de la una din povestirile incluse.

Calatorind cu avionul, ii spui persoanei de langa tine ca esti scriitor şi tocmai ţi-a fost publicată prima carte. Cum i-ai descrie acest volum?

Ar fi excepţional să am cartea la mine. Voi reţine ideea pe care mi-ai dat-o şi voi profita de ea. Şi atunci, oferind-o persoanei de alături aş putea argumenta că este o carte care te face să uiţi că eşti în avion, ştergând complet teama instinctivă pe care o avem cu toţii atunci când zburăm. E o carte pe care nu o poţi lăsa din mână până nu o termini, pentru că povestirile sunt variate, pline de aventură şi inevitabil suspans, cu finaluri de cele mai multe ori greu de prevăzut. Este o carte care te va face să visezi cu ochii deschişi.

 Pregăteşti şi alte surprize iubitorilr de SF anul acesta?

Sper să termin romanul pe care îl promisesem încă de anul trecut. Sper să pot organiza un Festival Science & Fiction încă şi mai bun decât la prima ediţie. Sper să am puterea de a asigura continuitatea revistei Fictiuni.ro. Şi printre acestea să pot scrie şi alte povestiri cu acţiune şi suspans pentru cititorii de SF şi nu numai.

Cum vezi viitorul cărtilor science fiction româneşti?

Mare parte din scriitorii de gen se folosesc de sintagma „ficţiune speculativă” speculând cuvântul sau fraza. Este un exerciţiu literar util, dar în lipsa unei imagini despre viitor, speculând şi extrapolând posibile realităţi, împletite în aventură şi suspans, nu văd cum am putea atrage publicul cititor. De aceea cred că scriitorii de SF ar trebui să se orienteze degrabă spre acţiune şi suspans, spre extrapolarea tehnologiei si cunoaşterii ştiinţifice. Pentru ca în fiecare moment al vieţii noastre trăim în viitor şi avem nevoie de ceva care sa ne prevină asupra posibilelor probleme. Avem destui precursori, e timpul să ne desprindem şi să scriem altceva decât ei.

 Câteva ganduri pentru iubitorii de science fiction.

Mulţi dintre sefiştii români, cei care au auzit de mine, ştiu ca am prostul obicei de a face lucrurile altfel. Şi exact din acest motiv îi contrariez pe unii şi pe alţii. Deşi nu acesta e scopul. Ce îmi doresc, pentru iubitorii de SF  în primul rând, este ca acea unitate a fandomului dinainte de 90 să redevină posibilă. Ca imaginaţia şi abundenţa de idei sa fie scopul dezbaterilor.  Şi sper să conving cât mai mulţi scriitori tineri să capete curaj şi să se apuce de scris. Şi bineînţeles, cât mai mulţi cititori care să redescopere SF-ul românesc.

9-Istorii-Reutilizate_siteFan facts. Carti science fiction must read

Aş începe cu Ray Bradbury, cu Fahrenheit 451, Cronicile Marţiene şi Aici sunt tigri. Continuând cu Isaac Asimov şi Ciclul Fundaţiei, alături de Frank Herbert şi Dune. Nu trebuie uitat de Trilogia Abaţia de Dan Doboş.

Autori science fiction indragiti

Isaac Asimov, Frank Herbert şi Ray Bradbury. Pe lângă ei voi înghesui cu forţa pe Jack London şi Ernest Hemingway, ceva mai bine şlefuiţi în arta scrisului. Nu amintesc de contemporani ca să nu stârnesc disensiuni.

 

 Joi, 13 martie 2014, ora 18.30, vă invităm la prezentarea volumului „9 istorii reutilizate” de Eugen Lenghel. Locaţia este ceainăria „La un ceai” (Luiggi Cazzavillan, nr. 29). 

Bianca Dăniţă

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better