Jurassic cu daci şi voievozi

DACIC PARC – Bogdan Teodorescu
În curând

„Bogdan Teodorescu este un cunoscut analist politic care şi-a părăsit, prin specializările succesive şi funcţiile ocupate, cîndva chiar în Guvern, formaţia iniţială de inginer constructor. Ceea ce nu a lăsat în urmă, ci regăseşte periodic, este vocaţia de scriitor. Un scriitor tipic pentru o parte dintre prozatorii noului val care aduc în proza lor o puternică influenţă, vizibilă  narativ şi stilistic, a jurnalismului.          

Scriitorul Bogdan Teodorescu datorează destul de mult gazetăriei pe care a practicat-o şi obişnuinţei de a citi ziarul, ştirea de presă, de a interpreta imediat legăturile, invizibile pentru cei mulţi, dintre conţinutul ei real şi aparenţă. Dacă în ziarul X apare un articol despre, să zicem, producţia de zahăr, oameni ca Bogdan Teodorescu îţi spun: “Aha, iar s-a împăcat industriaşul Alfa – prieten cu soţia patronului de ziar – cu politicianul Beta, naşul unui mare exportator de dulceţuri”.

Astfel, scriind alert, sigur de el, ca la ziar, darnic cu epitetele şi parcimonios cu întinderea capitolelor, prozatorul nostru, ajuns la al treilea roman, induce lectorului plăcerea de a intra în culisele politicii, “în spatele uşilor închise”. “Dacic Parc” este un roman cu caracter fantastic în care se ţese ingenios o situaţie în care putem regăsi reacţii ale unor eroi din spaţiul public românesc. Este o carte destinată succesului de public a unui scriitor abil şi scuturat de orice naivitate. Mai este şi cartea unui pasionat al romanului sud-american cu dicatatori şi jocuri de putere ca şi al celui american de intrigă politică. Să nu omitem însă potenţialul comic al romancierului.

Acţiunea vine din utopie neagră, din Bradbury şi Orwell. Un preşedinte al României, uitat la putere ca un Patriarh din Marquez, izbuteşte prin serviciile sale secrete şi ştiinţifice să aducă în prezent un erou al istoriei. După multe calcule politice, prezentate cu ironie, se decide că eroul convocat va fi Mihai Viteazul. Romanul prezintă momentul deciziei şi aducerii în secolul XXI a marelui bărbat din perspectiva mai multor actori ai scenei publice, fiecare cu interese mechine, calcule, jocuri şi umori personale.

Fireşte că Mihai Viteazul cel real pentru, care se aşterne covorul roşu, nu seamănă cu Amza Pellea din film. E un barbar urît care nu ştie româneşte. El urlă în slava veche şi atacă suita prezidenţială cu paloşul. Panica se instalează şi, prin portalul uitat deschis, dinozaurii istoriei năvălesc în prezent. Bogdan Teodorescu reuşeşte să ne dea o carte vie despre politicianism şi iluziile deşarte ale puterii.”

Horia Gârbea

Bogdan Teodorescu (1963) a absolvit Facultatea de Instalatii a UTCB in 1987, apoi Colegiul National de Aparare in 2000 si este doctor in comunicare din 2006. Jurnalist si manager de presa din 1990, profesor de marketing politic si electoral la SNSPA din 1997, membru al Asociatiei Internationale a Consultantilor Politici (IAPC) si al Asociattei Europene a Consultantilor Politici (EAPC) din 2001 si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 2004. A fost numit intre 1996 si 1997, Secretar de Stat, Ministru interimar in Departamentul Informatiilor Publice. A detinut funtia de presedinte al Institutului Pro intre 2004 si 2007. A publicat peste 1500 articole in presa, a realizat 750 de emisiuni de radio si televiziune. Autor si coautor la zece volume, dintre care trei romane si un volum de poezie pentru care a primit Premiul de debut al Editurii Albatros (1982).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better