Interviu | Adina Speteanu povesteşte despre „Destine pierdute”

poza 1

 

Adina Speteanu este una dintre cele mai tinere autoare ale Editurii Tritonic. Primul ei roman, „Crimă la timpul trecut”, a apărut ȋn 2012 şi s-a bucurat de mare succes. Sâmbătă, ora 11.00, la Târgul de carte Gaudeamus 2013, va fi lansat primul volum din seria  „Dincolo de moarte” – „Destine pierdute”.

 

 

1. Anul trecut ai publicat primul tău roman –  Crimă la timpul trecut. Povestește-ne cum au evoluat lucrurile de la publicarea primei cărţi.

Eu zic că în bine. De fapt, sunt convinsă că în bine. Încă mai am zile în care mă uit la numele de pe copertă și mă întreb dacă într-adevăr s-a întâmplat sau doar am visat, dar pentru mine este o bucurie imensă să știu că am reușit să-mi îndeplinesc un vis într-un timp scurt. Oricine și-a dorit ceva cu adevărat cunoaște senzația de împlinire despre care vorbesc. Vreau să cred că relațiile cu oamenii dragi sufletului meu nu s-au schimbat din iunie 2012, când am lansat primul roman.

A, să nu uit, anul trecut am participat pentru prima oară la târgul de carte Gaudeamus și în calitate de autor, nu doar de cititor. A fost fantastic!

2. Primul volum din seria Dincolo de moarte – Destine pierdute este un roman fantasy. Ce te-a determinat să abordezi acest stil?

Îmi place să visez cu ochii deschiși și să îmi imaginez tot felul de lucruri care nu se întâmplă în viața de zi cu zi. Am ales să scriu o serie fantasy, cu vampiri și strigoi, tocmai pentru că am vrut să creez o lume în care regulile pe care le considerăm normale pot ascunde și secrete nu foarte plăcute. O lume în care nimic nu e ceea ce pare a fi, iar evenimentele prin care trece personajul principal, Natalia, oricât de anormale par la început, se transformă în cele mai adevărate trăiri pentru ea. Până la urmă, toată seria pleacă de la ideea vieții într-un loc în care ai ajuns prin circumstanțe dramatice și unde trebuie să o iei de la început. Cum procedezi și cum ai grijă de sentimentele tale ca să poți merge mai departe? Asta trebuie să facă Natalia începând cu primul volum până la ultimul, să își accepte destinul.

3. Spune-ne cum ai venit cu ideea pentru acest volum.

Primul personaj care a luat naștere a fost Dragoș, the bad guy, și cu el au sosit toate celelalte personaje. Ideea a apărut ca prin magie, într-o seară, când citeam un articol pe internet despre Dracula. În timp ce priveam rândurile înșirate pe ecran m-am întrebat cum ar fi dacă adevărul de la care a pornit legenda ar fi altul. Așa că mi-am imaginat viața lui, a lui Dragoș, și parcă a început să capete sens. În mai puțin de un minut aveam în mintea mea o adevărată poveste cu care nu știam ce să fac. A trecut aproape o lună din acel moment până am început să o scriu, timp în care detaliile au devenit și mai clare. A fost cel mai natural lucru pe care l-am făcut și nu mă surprinde atașamentul special pe care îl am față de această serie. M-a ajutat să cresc și să mă descopăr alături de paginile care se înmulțeau în fiecare seară. Cred că atunci când voi ajunge la ultimul volum va fi o adevărată tragedie pentru mine.

4. Ce ne poţi spune despre personajele principale?

Sunt foarte multe, așa că nu aș ști cu cine să încep. Fiecare are propria lui poveste, lucru ce le oferă tuturor șansa să devină personaje principale la un moment dat. Cu toate acestea, Natalia și Dragoș sunt cei mai importanți, baza de la care pornește totul. Pe amândoi îi cunoaștem în primul volum, deși ei nu se știu de la început. Natalia este o adolescentă de aproape 16 ani care descoperă într-o zi, după o serie de evenimente ce o afectează emoțional, că nu trăiește într-o lume foarte normală, în care există, din păcate sau din fericire, și ființe care au murit, dar n-au murit. Iar din acel moment toată viața ei se complică și se trezește în fața unor probleme la care nici nu ar fi visat. Este încă tânără, sensibilă și îi este greu să țină pasul și să se obișnuiască. În orice caz, ce înțelege de la început e că viața ei nu va mai fi niciodată la fel.

Dragoș, în schimb, este un bărbat care încă din copilărie și-a dorit să aibă puterea, fie ea de orice fel. Vrea să dețină controlul, iar în clipa în care apare șansa să își schimbe viața și să primească ce și-a dorit, acceptă fără să se gândească la consecințe. Partea proastă este că abia din acel moment descoperă că a renunța la trecut nu este cea mai bună soluție și că mai există lucruri pe care trebuie să le trăiască. El își forțează destinul de la început, așa că în primul volum apare ca un bărbat singur, plin de resentimente, prins într-o cușcă din care nu poate scăpa. Este diabolic și nu îl deranjează asta.  Până și mie îmi dă fiori răutatea lui uneori.

 5. Povesteste-ne despre urmărtorul volum din aceasta serie? Când urmează sa fie publicat?

Încă nu știu sigur data la care va apărea. El continuă evenimentele din primul volum, complicând lucrurile pentru toată lumea. Prezintă evoluția Nataliei către ceea ce ar trebui să fie și aduce o serie de noi probleme și secrete pentru ea. Însă ce mă bucură pe mine este că în al doilea volum apare un personaj pe care îl îndrăgesc foarte tare, un personaj puțin masochist și foarte solitar. A fost amuzant să scriu despre el și să sap cât mai adânc în mintea lui. Dar mi-e greu să vorbesc despre el acum, când primul volum e pe cale să apară, așa că vă las pe voi să descoperiți ce se întâmplă cu aceste personaje sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 11, la lansare.

 

 

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better