,,Atac în bibliotecă’’, de George Arion

george-arion2

În apropierea Science & Fiction Festival, vă propunem un roman polițist : ,,Atac în bibliotecă’’, de George Arion. Iată impresia unui cititor despre volum:

,,Cadavrul se află în dreapta mea, aşezat pe un maldăr de cărţi.’’ Aşa începe ,,Atac în bibliotecă’’, de George Arion, şi aventura ziaristului Andrei Mladin, devenit, în mod surprinzător, detectiv de ocazie, al cărui important client este chiar propria persoană. Aşa că, printre întâlniri cu domnişoara Mihaela Comnoiu, o fată straşnică şi frumoasă foc, după cum relatează chiar domnul Mladin, ameninţări cu moartea, ,,accidente’’ şi investigaţii, protagonistul nostru caută să afle cine, şi mai ales de ce i-a lasăt un cadavru într-o stare perfectă de descompunere, pe cărţile sale.

Primul lucru remarcat la acest roman poliţist este umorul subtil şi de bun gust. În acest gen literar, din punctul meu de vedere, umorul se regăseşte rar şi în cantităţi reduse. Dialogurile dintre personaje sunt savuroase şi naturale, Mladin fiind actor principal la multe dintre acestea. Deşi subtile, cât să scape de cenzura din timpul comunismului, referirile la modul de viaţă din perioada respectivă pot fi descifrate chiar şi de cei îndeajuns de norocoşi de a se fi născut după anii 90.

Sub umorul omniprezent se ascunde şi o poveste demnă de romanul polițist. Avem investigaţii, urmăriri, cercetări, ameninţări şi un personaj negativ bine conturat, a cărui identitate este dezvăluită abia la final.

,,Atac în bibliotecă’’ este o gură de aer proaspăt pentru pasionaţii de romane poliţiste, tineri sau bătrâni, o lectură îndeajuns de plăcută încât, o dată ce ajungi la final, vei realiza cu plăcere că este un roman scris ,,cu sinceritate, cu umor şi cu mânie, când era cazul’’ după cum relatează chiar autorul, la finalul ei. Este un roman care te face să te întrebi când au trecut 7 ore, iar la final nu-ţi rămâne decât să iei cartea de la capăt, măcar pentru o reîntâlnire cu cele mai comice dialoguri citite vreodată. Acum, dacă s-ar înţelege la preţ George Arion cu Bruce Willis, probabil aş fi cel mai fericit om de pe planetă. Andrei Mladin cu chelie ar fi epic!

Mihai Cătrună

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better