Interviu-Adina Speteanu

Adina SpeteanuAdina Speteanu este una dintre cele mai tinere autoare de la noi. Primul ei roman, „Crimă la timpul trecut”, a apărut ȋn 2012 şi s-a bucurat de mare succes. În perioada următoare va apărea cel de-al doilea roman, o scriere fantasy plină de „intrigi şi mister”.

Cine este Adina Speteanu? Te poţi descrie în câteva cuvinte?

            Cred că la 19 ani mi-e destul de greu să spun cine sunt cu adevărat, având în vedere că în fiecare zi descopăr ceva nou despre mine. Însă ce nu o să se schimbe niciodată este faptul că sunt dezordonată și mă mândresc cu asta, zăpăcită, optimistă și idealistă. Îmi place să cred că oamenii nu au uitat de valorile umane și că întotdeauna este loc de mai bine.

Ce te-a determinat să publici o carte? Cum ştii când e momentul să împarţi cu ceilalţi ceea ce scrii?

            Nu o să spun că mi-am dorit dintotdeauna să scriu, pentru că ar fi o minciună. Am avut încercări încă din copilărie, dar nu eram niciodată mulțumită. Simțeam că lipsea ceva important, foamea aceea nebună pe care am descoperit-o mai târziu, când am intrat la liceu. Nu știu dacă schimbarea a fost de vină, sau oamenii care mă înconjurau, dar am avut o idee care nu m-a lăsat să dorm zile întregi. Și atunci am știut că trebuia să o dezvolt cumva și singura soluție era scrisul. Apoi, din acea zi în care am scris primele cuvinte, nu m-am mai oprit.

            Mi-a fost teamă să arăt și celorlalți ce-mi bântuia mie prin cap. Am început mai întâi cu persoane apropiate, care au fost încântate, și apoi am mers mai departe. A durat ceva până mi-a fost acceptat manuscrisul, eram deja la a treia carte, dar s-a întâmplat mult mai repede decât speram eu. Cred că fiecare autor în parte știe când e momentul potrivit. Nu există o regulă de aur pentru asta. Totul vine de la sine.

Ţi-a fost teamă de reacţiile cititorilor?

            Da. Nu erau prietenii mei, care ar fi putut să pară încântați doar ca să-mi facă pe plac. Erau persoane străine, care nu mă cunoșteau, așa că trebuiau să fie sincere. Și acum, la aproape un an de când am publicat „Crimă la timpul trecut”, mi-e frică de părerile cititorilor. Și teama devine mai reală cu cât numărul volumelor publicate crește, iar publicul începe să aibă așteptări din partea ta ca autor. Dar până acum reacțiile au fost superbe și m-au motivat întotdeauna.

Te-ai schimbat după publicarea primului tău volum? Cum?

            Cred că am căpătat mai multă încredere în mine și în forțele mele proprii. Dar îmi place să cred că am rămas așa cum m-au cunoscut prietenii mei și că nu am pus nicio barieră între mine și ceilalți.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor cărora le este teamă să-şi publice scrierile?

            Dacă simt că manuscrisul lor merită să meargă mai departe, să ajungă la o altă etapă, trebuie să încerce, pentru că viitorul e plin de surprize. Reținerile nu ajută deloc. Bineînțeles că la început consideri că mai sunt o groază de lucruri de schimbat, dar perfecțiunea nu există. Dacă ar fi existat, poate că acum nu am mai fi vorbit de romane ce urmează a fi publicate. Fiecare carte e unică prin stilul ei, așa cum noi, oamenii, suntem unici. Și va exista întotdeauna câte un cititor fidel pentru toate volumele existente pe piață.

Ştim că pregăteşti un alt roman, ne poţi spune mai multe?

            Romanul acesta este motivul pentru care m-am apucat de scris. Nu a ajuns să fie publicat primul pentru că mai aveam de muncit la el, dar acum e pregătit să iasă-n lume. Este o poveste despre sacrificiu, prietenie și lupta pentru putere. Este un roman fantasy, plin de intrigi și mister, în care nimic nu e ceea ce pare. Un stil diferit de cel din „Crimă la timpul trecut”, mai ales pentru că sunt o groază de personaje ce își spun povestea. Mai multe veți descoperi singuri când va fi publicat. În vară, dacă nu se schimbă nimic.

Diana Cȋrstea

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better