„Spada”- Bogdan Teodorescu

spada2Bogdan Teodorescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Despre romanul său “Spadaˮ, ȋn schimb, se pot scrie cronici ȋntregi. Deşi a fost scris acum mai bine de zece ani, aspecte din România de astăzi se pot recunoaşte foarte uşor ȋn rândurile sale.

Dacă ȋnceputul pare a nu anunța nimic special, după câteva paragrafe cititorul ȋşi va da seama că se află ȋn fața unui roman plin de acțiune şi de situații neprevăzute. Spada este numele dat de presă unui asasin care ucide la ȋntâmplare. Singura legătură dintre victime pare a fi faptul că sunt rromi. Care este motivul adevărat şi cine este Spada, nimeni nu ştie. România pare a fi ȋn pragul unei crize interetnice, Uniunea Europeană se agită, iar opinia publică internațională este ȋmpotriva României.

Cei ce vor citi acest thriller politic vor descoperi “adâncurile colcăind de interese precise, urmărite de inşi fără scrupule, ȋn care mulți cititori vor recunoaşte personaje ştiute de la televizor. Prozatorul de talent care e Bogdan Teodorescu […] ne oferă o necruțătoare radiografie a mecanismelor bătăliei pentru Putere ȋn România de aziˮ. (Ion Cristoiu).

În romanul lui Bogdan Teodorescu se ȋntrepătrund ȋn mod natural experiența acestuia de gazetar cu talentul de prozator. Activitatea sa din presa scrisă, radio şi televiziune se reflectă ȋn tot romanul dar nu ȋi ştirbeşte acestuia cu nimic calitățile. Dimpotrivă. Îl fac să pară real, să fie aproape de cititor.

Personajul colectiv reprezentat foarte bine aici, este chiar România. Autorul are curajul de a descrie fără ocolişuri fața ascunsă a acesteia. Astfel, el reuşeşte să ȋl facă pe cititor să ȋşi pună ȋntrebări, să analizeze şi chiar să investigheze. O carte ce se citeşte dintr-o răsuflare, “Spadaˮ vă va face să căutați şi celelalte scrieri ale lui Bogdan Teodorescu.

Diana Cîrstea

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better