Interviu Lucian Anghel

Lucian Anghel este CEO al BCR Pensii și Președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București. Autorul este unul dintre fondatorii AAFBR și cadru didactic la SNSPA- Facultatea de Management și ASE.

Economia pe ȋnțelesul tuturor”, semnată de Lucian Anghel, este primul volum al noii serii Smart Books, lansată de Tritonic Books în parteneriat cu Facultatea de Management a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București.

Puteți achiziționa cartea de aici.

1. Care credeţi că este părerea celor din jur despre dumneavoastră ? Cum este Lucian Anghel în viaţa de zi cu zi ?

lucian anghelCred că sunt privit de cei din jurul meu ca o persoană foarte ocupată şi mult prea serioasă. Cei care nu m-au cunoscut ȋn afara activității profesionale pot crede că nu prea zâmbesc. Însă, cei care ȋncep să mă cunoască mai bine, realizează cu mare surprindere că pot fi şi simpatic. În cartea “Economia pe ȋnțelesul tuturor” am strecurat mai multe pasaje cu un iz umoristic, care poate o să surprindă pe cei care nu au ajuns să mă cunoască ȋndeaproape.
Realitatea este că dacă reuşesc să mă desprind de activitatea profesională – ceea ce este destul de greu lucrând circa 10-12 ore pe zi- sunt un alt om. Sunt un privilegiat al sorții deoarece am o familie minunată care mă ȋnțelege şi susține şi față de care sunt mereu dator cu alocarea de mai mult timp spre a fi petrecut ȋmpreună.

2. Care este cartea dumneavoastră preferată?

Din păcate, aş dori să pot să-mi fac mai mult timp pentru a citi şi alte cărți, nu doar cele cu profil economic-financiar. Una dintre cărțile care mi-a plăcut foarte mult şi care mi-a reconfirmat anumite convingeri este “Istoria Românilor”, povestită de Neagu Djuvara. Istoria noastră este fascinantă şi are un impact imens asupra evoluției noastre economice. De foarte multe ori, nici nu realizăm ce impact economic are ȋn prezent o decizie politică luată ȋn urmă cu două decenii ori aproape un secol, sau care au fost ingredientele avântului economic fără precedent petrecut ȋn doar câteva perioade din ultimii o sută de ani.

3. Ce cărţi v-au influenţat viaţa ?

Cartea care m-a impresionat cel mai mult când am citit-o (prima dată ȋn vremea comunismului) a fost “Al treilea val”, scrisă de Alvin Toffler. Vă puteți imagina că nu am ȋnțeles-o pe deplin atunci, dar puterea de analiză a futurologului Alvin Toffler, şi mai ales capacitatea de previziune a evoluțiilor viitoare la nivel mondial, m-au fascinat ȋn mod deosebit. În activitatea profesională de cercetare macroeconomică şi strategie am simțit pe propria piele cât de dificil este să faci predicții de trenduri economice pe termen lung.

4. Sunteţi implicat într-o mulţime de activităţi, cum aţi găsit timp şi pentru scrierea unei cărţi ?

Cartea “Economia pe ȋnțelesul tuturor” a fost scrisă pe parcursul ultimilor doi ani şi jumătate prin avioane, aeroporturi, hoteluri, ȋn special ȋn afara țării. De fapt, a fost aproape finalizată ȋn urmă cu circa un an, dar nu am găsit fizic timp să o recitesc şi să adaug capitolul de date statistice. Odată cu prelungitele sărbători de Crăciun de la finalul anului 2012, am reuşit să finalizez şi acest proiect care ȋmi stătea “pe creier” de ceva timp. Sper să reuşesc să ajut creşterea gradului de cultura economică, cât de puțin pot, prin intermediul acestei cărți. Sunt convins că există o legătură foarte strânsă ȋntre nivelul de bunăstare al nostru şi gradul de cultură economică.

5. Este cartea dumneavoastră de căpătâi pentru tinerii antreprenori ?

Economia se poate prezenta ȋntr-un mod foarte complex cu multe modele cibernetice, astfel ȋncât, chiar şi cititorii avizați să aibă dificultăți ȋn ȋnțelegerea cărții. Ceea ce am ȋncercat eu, a fost să prezint zece poveşti despre economie, care să poată fi parcurse ȋntr-o seară de către un cititor, care nu neapărat a studiat la facultate economia. Cred ca este nevoie ca masele largi de români să ȋnțeleagă ce li se ȋntâmplă ȋn viața reală din punct de vedere economic şi să poată să ȋnceapă să filtreze cu propriiile minți informațiile vehiculate de media, vecini etc, astfel ȋncât să nu ia de bun tot ce aud sau văd. Evident că şi tinerii antreprenori au mare nevoie de crearea acestui filtru şi de aducere cu “picioarele pe pământ” la realitățile dâmbovițene.

6. Ce rol ar trebui să aibă banii ȋn viața tinerilor? Considerați că tinerii ştiu să prețuiască valoarea banilor ?

Sunt o serie de cărți, precum “Copil bogat, copil isteț”, pe care le recomand cu căldură pentru a fi citite nu doar de tați şi mame, dar şi de tineri. Educația financiară este foarte importantă pentru viitorul tinerilor. Lipsa educației financiare poate fi extrem de costisitoare pe termen lung. Marea problemă o constituie trecerea de la teorie la practică. Deşi am citit astfel de cărți, ȋncă am probleme ȋn implementarea ȋn practică a unor astfel de sfaturi cu copii mei. Cert este un lucru: cu cât porneşti mai târziu cu educația financiară, cu atât vor fi mai greu de corectat anumite comportamente financiare ale adolescenților, cu urmări negative pe termen lung.

7. Care sunt greşelile pe care le fac tinerii afacerişti?

Nu sunt persoana cea mai ȋn măsură să dea sfaturi tinerilor afacerişti. Îi admir pentru curajul de care dau dovadă. Sunt foarte plăcut surprins, spre exemplu, că la Facultatea de Management din cadrul SNSPA, unde predau câteva cursuri, cei mai mulți dintre studenți doresc să-şi dezvolte propria afacere. Este important să nu se descurajeze după primele ȋncercări nereuşite sau greutăți, şi să fie permanent cu “picioarele pe pământ”. Toate acestea se rezolvă pe măsură ce dobândesc experiență, dar şi ca urmare a acumulării de informații cu privire la evoluțiile economice ce ne influențează pe fiecare dintre noi.

Ioana Cȋrstea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better