Interviu George Arion (partea a II-a)

Interviu acordat de dl. George Arion pentru Cărţile Mariei.

1. Sunteţi şi publicist (în prezent directorul publicaţiilor Flacăra). Cum se împacă scriitorul George Arion cu publicistul George Arion? Ce aţi alege: publicstică sau literatura poliţistă?
Se împacă foarte bine, împrumutându-şi, din când în când, uneltele. Îi mai deranjează uneori doar şeful de trust care sunt – de, sunt şi asta, fără a aspira să devin un mogul de presă – şi care se confruntă cu probleme economice şi, mai nou, cu urmările unei crize mondiale. Dacă ar fi să aleg între cele trei ipostaze, cea mai convenabilă ar fi pentru mine o a patra, aceea de violonist. Din păcate, talentul meu în direcţia muzicală n-a fost prodigios şi, dându-mi seama la timp, n-am mai urmat Conservatorul, pentru care m-am pregătit mai mult de zece ani. Dacă l-aş fi frecventat, acum aş fi fost un instrumentist banal, într-o orchestră de provincie, căruia nu i-ar fi cerut nimeni nici un interviu. Ce s-a ales din toţi anii aceia de studiu? Bucuria de a asculta, în cunoştinţă de cauză, un concert pentru vioară sau pentru pian, o simfonie, sau de a asista la un spectacol de operă. N-am devenit muzician, dar am scris libretul operei În labirint, probabil singura operă poliţistă din lume. Minunata muzică îi aparţine Lianei Alexandra şi poate fi ascultată pe you tube. Şi, să nu uit: muzicalitatea unora dintre poeziile mele l-a inspirat pe actorul Eugen Cristea, care le-a transformat în cântece tulburătoare. Ca urmare a colaborării dintre noi, a apărut CD-ul Soldat căzut din iubire. Câteva dintre piesele de pe acest CD pot fi ascultate, de asemenea, pe you tube.

2. Dacă aţi fi avut şansa să  întâlniţi un scriitor străin clasic care ar fi fost acela?
Cea mai impresionantă întâlnire cu un scriitor este opera lui. Restul e anecdotică.

3. Sunteţi de acord cu noile cărţi: în format electronic şi audiobookuri?
Ele există şi fără acordul meu. Sunt un semn că universul cărţilor este în expansiune şi-şi caută noi căi de proliferare. El se va stinge numai odată cu omenirea. Dar mie îmi place să ţin cartea în mână, să-i mângâi copertele, să-i admir tiparul, să aud foşnetul paginilor întoarse, să o apropii de nas – o, ce frumos miroseau volumele apărute în Livres de poche!

4. Ce cărţi ne recomandaţi?
Iarăşi mă puneţi în încurcătură. Lista ar fi ea însăşi o carte.

5. Premiile literare sunt un stimul pentru dumneavoastră?
Da, am fost laureatul mai multor premii, dintre care trei au fost din partea Uniunii Scriitorilor. Desigur, toate m-au bucurat, mai ales că au fost şi pentru poezie, şi pentru proză – şi, ca să nu se încaiere scriitorul cu jurnalistul – şi pentru publicistică. Dar nu m-am simţit obligat să promit că voi scrie mai mult şi mai bine. Stimul? Poate doar acela de a  rămâne, în continuare, eu însumi.

6. Ce mesaj transmiteţi cititorilor acestui interviu?
Să citiţi bine, că de trăit …

O parte din cărţile publicate de George Arion:

Atac în bibliotecă
Cameleonul
Necuratul din Colga
Profesionistul
Fortăreaţa nebunilor
Crime sofisticate
Cele mai frumoase 100 de interviuri


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better