A apărut „Gen şi personalitate”

Gen şi personalitate
autor Cerasela Tudose

Aparitie: Aprilie 2012
Colectia: Psihologie
Nr. pag.: 176
Pret intreg: 25 lei

Cumpara cartea

„Barbatii si femeile sunt diferiti. Nu sunt mai buni sau mai rai unii fata de ceilalti, ci doar altfel. Ei traiesc in lumi cu valori si reguli diferite. Barbatii ravnesc putere, implinire profesionala si sex. Femeile doresc relatii interumane profunde, stabilitate si iubire. A intelege si a accepta aceste diferente ne ajuta sa avem relatii armonioase cu persoanele de sex opus. Cartea este utila deopotriva barbatilor si femeilor, mai tineri sau mai putin tineri, tuturor celor care vor sa-si imbunatateasca relatiile personale si profesionale prin prisma intelegerii si acceptarii identitatii de gen”.

Prof. univ. dr. Irina Holdevici

 

Cerasela Tudose este doctor in psihologie (din 2002) si lector universitar la Academia Nationala de Informatii. Autor sau co-autor a numeroase studii, cercetari, articole de specialitate, dar si volume.

Recenzie scrisa de Gionea Adriana pe „TownPortal

Dupa ce am citit Gen si personalitate pot spune ca este o carte bine documentata despre o tema controversata – diferentele dintre psihicul feminin si cel masculin. Cred ca insasi tema abordata va face o prima selectie a cititorilor. Intr-o societate in care vocile traditionaliste patriarhale inca mai ofera prescriptii sociale ce se doresc a fi imuabile sub pretextul ca “asa este dat sa fie”, o carte care abordeaza diferentele de gen va atrage mai multe cititoare decat cititori, fara a sustine miscarea feminista. Cerasela Tudose este doctor in psihologie (din 2002) si lector universitar la Academia Nationala de Informatii. Desi are la baza cercetari stiintifice din domeniile neurologiei si psihosociologiei, cartea poate fi citita atat de persoanele cu studii superioare, cat si de cele pentru care atractivitatea unei lecturi este invers proportionala cu numarul paginilor si direct proportionala cu numarul pozelor.

***** De ce este Gen si personalitate o carte care ii va irita pe unii reprezentanti ai sexului masculin? Primul motiv poate fi usor de identificat in capitolul care sustine, prin argumente neurologice, ca emisferele cerebrale ale unei femei comunica mai usor decat cele apartinand unui barbat, permitandu-le femeilor sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp, sa verbalizeze mai usor si sa identifice solutii pe baza intuitiei.

***** Tot in acest capitol se argumenteaza stiintific de ce femeile vorbesc mai usor, stabilesc relatii interumane bazate pe afectiune si sustinere, disting mai usor culorile, dar si mesajele non-verbale, in special expresiile faciale, castigand detasat competitia atunci cand aceasta are loc intr-un mediu de afaceri in care accentul este pus pe inteligenta emotioanala si pe comunicare.

***** Totusi, in domeniile care solicita acuitatea vizuala, orientarea spatiala si identificarea relatiilor dintre obiecte, multe studii legate de functionarea creierului uman explica de ce barbatii vor fi avantajati in domeniul militar, in cel al transporturilor sau cel al inventiilor tehnice.

***** Si cum este posibil succesul unor femei in activitati in care, din punct de vedere neurologic barbatii sunt avantajati? Raspunsul reflecta descoperirea savantului Gunther Dorner: prezenta unor caracteristici fizice specifice unuia dintre cele doua sexe nu presupune intotdeauna existenta unei structuri cerebrale si psihice care sa ateste apartenenta la sexul respectiv. Astfel, apartenenta genitala la sexul masculin sau feminin nu exclude aparitia, la nivelul creierului, a unor predispozitii specifice mai degraba sexului opus.

***** Desi femeile sunt ajutate de structura creierului sa distinga mai usor culorile, expresiile faciale si emotionale, exista si barbati care au aceste abilitati fara a fi efeminati din punct de vedere fizic sau comportamental. Unele femei pot sa interpreteze o harta, sa navigheze sau sa vaneze la fel de bine ca un barbat.

***** Cerasela Tudose reuseste sa clarifice, prin argumente stiintifice, ca nu exista o inferioritate intelectuala a femeii in raport cu barbatul, ci numai o valorizare sociala mai mare a unor activitati care implica abilitati specifice creierului masculin, eclipsand aprecierea in plan profesional a feminitatii.

***** In partea a doua a cartii sunt prezentate consecintele sociale ale emanciparii femeii, precum si perceptia sociala cu privire la trasaturile reprezentative menite sa defineasca feminitatea si masculinitatea din perspectiva rolului jucat in cuplu si in familie.

***** Diferentele dintre cele doua sexe sunt reflecate si in relatia de cuplu. Structura creierului si zestrea genetica le predispune pe femei sa aiba alte nevoi si asteptari decat cele exprimate de barbati. Astfel, autoarea cartii explica de ce femeile sunt mai dispuse sa discute despre problemele lor, fiind mereu nemultumite de orientarea barbatilor de a oferi solutii in detrimentul sprijinului afectiv.

***** In Gen si personalitate sunt prezentate si stereotipurile intarite de mentalitatea traditionalista, cartea reusind sa darame unele mituri legate de utilitatea granitelor rigide dintre barbati si femei, granite care au impiedicat interactiunea libera dintre reprezentantii celor doua sexe, obligand atat femeile, cat si barbatii sa se conformeze si sa joace roluri sociale care nu corespundeau nevoilor individuale de afectiune si de autorealizare profesionala.

***** Credibilitatea cartii este data si de evitarea unei abordari feministe in favoarea prezentarii unor situatii reale, in care atat femininul cat si masculinul sunt percepute din perspectiva sexului opus.

 

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better